Zie ook: www.johandeboose.eu

maandag 24 augustus 2009

Marguérite Yourcenar, zonder twijfel een van de grootste schrijfsters aller tijden, kruist mijn pad. In "Het genadeschot", een bloedstollende novelle die vele malen aangrijpender is dan Jonathan Littells "Welwillenden" (met gedeeltelijk hetzelfde thema, vandaar mijn vergelijking) schrijft ze: 'In het raderwerk van de oorlog beland, volstond ik ermee zoveel mogelijk de rol van het radertje te spelen en zo weinig mogelijk die van de verbrijzelde vinger'; '...wij, overtuigd dat we het veel beter zouden doen dan de anderen, zonder te vermoeden dat we alleen maar voor andere catastrofen en dwaasheden waren voorbestemd'; etc.

3 opmerkingen:

vzw HoedGekruid zei

Even gaan mijmeren met een boek in de hand daar in de Yourcenaar-Doorgang (opzij van de Waterloolaan tussen Louiza en Naamse poort - aan de Egmontuinen - in Brussel natuurlijk.
Mvg,
Filip

Bart Van Loo (1973) zei

Yourcenar is een grote madame. Mocht je nog tijd en ruimte hebben, lees dan zeker haar L'oeuvre au noir / Het hermetisch zwart. Verschenen toen Parijs overhoop lag, mei 1968, een roman over de geboorte van de moderne mens.

Kijk uit naar je roman over Rusland! Veel moed nog. Bart

Johan de Boose zei

Bedankt, Bart. Hermetisch zwart is inderdaad een schitterend werk.
Tot ziens gauw,
Johan

Over mij

Mijn foto
Belgium
auteur van fictie, non-fictie, poëzie en toneel. Recentste publicaties: -De historische roman BLOEDGETUIGEN (de Bezige Bij), inmiddels aan een 3de druk toe, genomineerd voor de Gouden Boekenuil en bekroond met de Cutting Edge Award en de Halewijnprijs. -Gaius (1ste deel van trilogie Het Vloekhout) (De Bezige Bij) -Jevgeni (2de deel van trilogie Het Vloekhout) (De Bezige Bij) -Oktober (liefdesroman ten tijde van de Russische Revolutie) (Lannoo) -Het vloekhout, roman (De Bezige Bij)